Manuel de la Osa
Szczegóły
Winnica: Bodegas Manuel de la Osa
Region: D.O. La Mancha
Rodzaj: czerwone, wytrawne, organiczne
Szczepy: Tempranillo, Syrah, Merlot, Cabernet Franc, Graciano
Leżakowanie: 12 miesięcy w beczce z debu francuskiego
Kolor: intensywnie czerwony, głęboki
Nos: świeży i delikatny, o wyczuwalnych nutach pochodzących z okresu leżakowania, głównie wanilii, długo się utrzymujący
Usta: aromaty dojrzałych czerwonych i czarnych owoców, uzupełnione nutami przypraw, ziół, balsamicznymi (eukaliptus) i pochodzącymi z dębiny (kawa, czekolada, wanilia)
Wino to produkowane jest w winnicy Finca Entresendas położonej nieopodal miasta Cuenca, ponad 900 metrów nad poziomem morza. Jest ciekawym kupażem pięciu szczepów. Łączy w sobie elegancję Tempranillo, intensywność owocowego Syrah, delikatne słodkie taniny Merlot, nuty ziół z Cabernet Franc i delikatnie owocowe aromaty szczepu Graciano. Winogrona wszystkich odmian wstępną obróbkę przechodzą oddzielnie, w miejscu dojrzewania, a całość łączona jest dopiero podczas leżakowania w beczkach z francuskiego dębu.
Manuel de la Osa to jeden z najlepszych hiszpańskich szefow kuchni. Prowadzi własną restaurację Las Rejas, której status podkreśla gwiazdka Michelina. Jest też właścicielem małej winnicy. Gdzie, opierajac się o swoją wiedzę i kunszt umiejetnego łączenia smaków, produkuje doskonałe wina.
Dodatkowa informacja
Typ | Wytrawne |
---|
Powered by Magento extensions