Facebook
Powered by Magento extensions


Wina w regionie Rioja produkuje się już od czasów rzymskich, największy rozwój winiarstwa następuje jednak od wieku XV. Winnice powstawały tu głównie wokół dużej liczby klasztorów fundowanych do obsługi licznych pielgrzymów udających się do Santiago de Compostella. Pierwsze prawo winiarskie pochodzi właśnie z tego okresu. Rioja była pierwszym hiszpańskim regionem, który otrzymał Denominacion de Origen (DO). Był to rok 1925. Consejo Regulador określił wtedy granice regionu, dozwolone odmiany winorośli, maksymalną wydajność, dozwolony poziom alkoholu itd. W 1991 otrzymał wyższą kategorię DOC (Denominacion de Origen Calificada) i znowu Rioja była regionem, który po raz pierwszy sklasyfikowano w tej nowej kategorii.

Rioja dzieli się na trzy subregiony:

- Rioja Alta, najwyżej położona, o najwyższych opadach deszczu. Mniejsze nasłonecznienie w tym regionie powoduje, że tutejsze wina mają wyższą kwasowość i nieco mniej ciała. Mają więc nieco więcej owocowej świeżości i co najważniejsze, największy potencjał starzenia w regionie. Faworyzowaną odmianą jest tu Tempranillo. Najlepsze, klasyczne Rioja produkuje się w Rioja Alta i Rioja Alavesa. Wina z obu regionów różnią się bardziej stylem niż jakością.

- Rioja Alavesa, położona jest nieco niżej i ma nieco mniejszą ilość opadów. W porównaniu z Rioja Alta ma jednak lepszą, cieplejszą, południową wystawę swych winnic. Wina są więc bardziej aromatyczne, o mniejszej kwasowości, nieco wyższym poziomie alkoholu, mniej kwaskowate, bardziej miękkie i szybciej dojrzewające niż te z Rioja Alta.

- Rioja Baja, najniżej położona, o małych opadach, o najwyższej temperaturze lata. Produkuje się tu najbardziej pospolite wina w regionie, o wysokim poziomie alkoholu. Najbardziej rozpowszechnioną, uprawianą tu odmianą jest Garnacha (Grenache), dojrzewająca póżniej niż Tempranillo, a więc najodpowiedniejsza dla tego regionu.