Facebook
Powered by Magento extensions


Ribera del Duero jest obdażona niepowtarzalną kombinacją gleby, klimatu i rodzimych szczepów winorośli. Pozwala to produkować doskonałe, bardzo złożone i charakterystyczne wina czerwone. Często wykorzystywane tu winogrona szczepu Tempranillo (nazywane w tym regionie także Tinta del Pais lub Tinto Fino), rosnąc na tej wysokości charakteryzują się bardzo cienką skórką i delikatną kwasowością pozwalającą produkować wyśmienite wina młode, a jednocześnie poprzez staranny proces produkcji otrzymuje się wyjątkowe Gran Reservy.

Wina czerwone najczęściej produkuje się w 75% z tej odmiany, nadając im odpowiedni charakter poprzez domieszki innych zatwierdzonych gatunków winorośli. Począwszy od roku 1982, kiedy to Ribera del Duero została uznana za apelację certyfikowaną, wiele upraw winorośli zostało wymienionych na nowe, a procesy produkcyjne przeszły rewolucję technologiczną.

W jej następstwie wiele rodzin dotychczas sprzedających swe winogrona do starych i dużych winnic, utworzyło swe własne małe rodzinne przedsięwzięcia co zaowocowało dużą różnorodnością produkowanych tu win i wielką dbałością o ich jakość.